Vandaag jarig

Vincent de Beer
Sander van Grunsven
Thom Koops

Wedstrijden quicklinks

Teams Quicklinks

Recente verslagen

Nog geen verslagen.

Download de app

Zoek


terug naar vorige scherm
23-3
Clubfacet - De Gezonde Sport Kantine

Samen met Geo van Vulpen (onze horecamanager red.) vormen Ilse van Asperen en Karin de Jong de commissie Gezonde Sport Kantine. Ilse heeft een dochter Senna die hockeyt in MD1. Zelf hockeyt ze in Veterinnen DB. Beroepshalve is Ilse voedingscoach en orthomoleculair therapeut. "Ik heb een eigen voedingspraktijk in Houten”, vertelt Ilse. "Ik geef voedingsadviezen en workshops betreffende dit onderwerp. Vanuit deze hoedanigheid ben ik voor deze commissie gevraagd”. Karin de Jong heeft een hockeyende dochter bij de MF3, Joya. "Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd in bewust en gezond leven. Vandaar dat ik graag mijn bijdrage aan deze commissie wil leveren”, legt Karin uit. "Ik ben werkzaam als creatief coach. Samen met mijn man heb ik een eigen bedrijf. Wij houden ons bezig met mens- en organisatieontwikkeling. Mijn werkzaamheden bestaan onder meer uit, een studiejaar lang, het volgen van een vijftigtal studenten van de Vrije Academie op het pad van hun persoonlijke ontwikkeling in de rol van coach, therapeut en mentor. Dit doen we aan de hand van creatieve opdrachten als tekenen, schilderen en kleien. Dit geeft ons een goed beeld van hoe iemand is en hoe hij in zijn vel zit. Het helpt bij het maken van keuzes en welke kant iemand op wil gaan. Daarnaast zit ik nog in een schoolbestuur. Ik hockey zelf overigens ook. Bij Voordaan, daar liggen mijn roots. Een club met een ziel. Ik wil graag bijdragen aan het tot stand brengen van een ziel voor HC Houten”.

Wat is de Gezonde Sport Kantine?

Ilse: "Het doel van de Gezonde Sport Kantine (GSK) is om het assortiment gezonder te maken. Enerzijds vullen we het assortiment aan met een aantal gezonde alternatieven, anderzijds kijken we of we het ongezonde assortiment wat kunnen inkrimpen. Zo gaan we een aantal repen uit het assortiment halen en aanvullen met gezondere repen. Onze speerpunten liggen op minder suiker, het meer aanbieden van groente en fruit en vooral ook het meer drinken van water. We focussen ons op de zaterdag en dus specifiek op de jeugd. Wat ons betreft gaan we ons daarna richten op de zondag. Natuurlijk alles in overleg met Geo, want het moet allemaal wel uitvoerbaar zijn”.

Het kunnen maken van een keuze staat voorop

Karin: "We willen nadrukkelijk niet op de stoel van de ouders gaan zitten. We willen het assortiment alleen breder maken zodat er gekozen kan worden voor een gezondere variant. Voorbeelden van een gezonder assortiment zijn: muesli repen, rauwe noten, rozijnen (mix), yoghurt. Geo heeft net het eerste biologische brood gebakken. We willen op termijn de pistoletjes vervangen door biologisch brood”. "Eerder in het seizoen hebben we de witte tosti’s al vervangen door bruine tosti’s, vult Ilse aan. "Ook is er nu al vers fruit en regelmatig groente te verkrijgen. En we verkopen biologische fruitsappen”. "In de toekomst worden mogelijk de AA dranken vervangen door vitaminewaters. Dit ook met het idee om minder suikerwaren te verkopen. Maar er zal ook nog steeds een colaatje gekocht kunnen worden. Zoals gezegd, de keuze van hoe gezond je wilt eten is ieders eigen verantwoordelijkheid”, vertelt Karin.


JOGG gemeente

"Sinds eind vorig jaar zijn we een JOGG gemeente. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het is een campagne opgezet vanuit de overheid. Er zijn in Nederland zo’n 80 JOGG gemeenten. Het doel is om kinderen gezonder te laten eten en meer te laten bewegen. De projectleider van de gemeente heeft met ons contact gezocht toen zij hoorde dat wij met de GSK bezig waren. Eén van de actiepunten is: ‘april watermaand’. De gemeente heeft drie watertappunten laten maken. Eén daarvan staat naast de kantine aan de Meerpaal. Deze punten zijn voor heel Houten toegankelijk. Op scholen, BSO’s en kinderdagverblijven gaan ze projecten draaien over drinkwater. Als commissie GSK leek het ons leuk een officiële opening te houden van dit watertappunt. Daarbij staat het promoten van water drinken en de Gezonde Sport Kantine centraal”.

18 april officiële opening door Maartje Paumen

Karin: "Op 18 april is samen met de gemeente de officiële opening van de watertap. Dit gebeurt door wethouder Herman Geerdes en Maartje Paumen. Via via hebben we Maartje kunnen arrangeren. Ontzettend leuk natuurlijk. In ‘Hockey.nl’ hebben we kunnen lezen dat het Maartje haar eigen wens is om, na haar actieve hockeycarrière, een koffiehuis te openen waar biologische broodjes worden verkocht etc. Dat sluit natuurlijk fantastisch aan bij onze gezonde gedachten met betrekking tot de GSK.

Ilse: "We gaan alle clubs die gebruik maken van sportcomplex de Meerpaal bij de GSK betrekken. De bedoeling is dat we van de hockeyvereniging, de handbalverenging en de honk-en softbalvereniging een aantal ‘local heros’ benoemen. Die worden vervolgens onze ambassadeurs. Met hen zullen we regelmatig terugkomen op de GSK”.

Kleurwedstrijd voor de jeugd

"We gaan ook een leuke kleurwedstrijd organiseren voor de jeugd. De prijswinnaars gaan samen met Maartje Paumen een appelboom planten. We hopen natuurlijk dat er heel veel mensen 18 april naar de club komen”.

(Annette Stolk)

 

 

 

 

Hoofdsponsor
Sponsoracties
Platinasponsor
Sponsor